Går du i tankarna om att skapa spel själv, eller är du intresserad av ämnet? Det är nämligen så att datorspel skapas med mjukvara som vem som helst kan äga och använda. Visst, det kanske kostar en del pengar men möjligheterna till att skapa egna spel finns lättillgängliga för de flesta människor. Några av de mest populära speltitlarna är däremot stora projekt där flera personer ingår och det krävs mer än att enbart programmera ett spel. I moderna spel ingår skådespeleri, motion capture teknik för att få karaktärer så lika människor som möjligt, musikproducering, filmsekvenser och mycket mer. Alla spel har dock fått sin början någonstans.

Lär dig programmering

För att skapa ett spel till datorn eller till spelkonsoler krävs det att du vet hur man programmerar eftersom det är själva språket som möjliggör alla av spelets funktioner. Många moderna spel har redan befintliga spelmotorer som är färdiga paket där du som spelutvecklare endast behöver lägga till visuella detaljer och ljud. Det är dock mycket som krävs för att få allt att fungera och du bör kunna programmering för att syssla med spelutveckling. Utöver detta är det även viktigt att allt visuellt fungerar i harmoni med spelmotorn som driver själva spelet. Slutprodukten är vad vi är vana vid: en spelvärld som ritas framför skärmen i realtid. En som borde lära sig lite mer programmering är min kompis Simon, på simonsspel.com – hans sida är riktigt ful.

Hur går man tillväga för att arbeta med speldesign?

Många stora spelutvecklare har lediga tjänster inom exempelvis design, mjukvaruutveckling, programmering och så vidare. Sikta in dig på det som låter mest intressant för dig och börja lär dig om programmering eller design med de program som finns tillgängliga idag. Sedan när du blivit varm i kläderna kan du välja att försöka utveckla egna produkter eller att arbeta för ett företag. Hur du än gör bör du kunna ditt område så väl som möjligt. Att designa och programmera spel är idag en framgångsrik bransch och det krävs att du vet vad du sysslar med. Lycka till och njut av resan!